BILLEDDIAGNOSTIK

På Capio CFR's billeddiagnostiske afdelinger tilbydes MR-scanning, DEXA-scanning, røntgenundersøgelser, klinisk mammografi og ultralydsscanninger.


MR-scanning

Et godt og skarpt billede fra en MR-scanning er ofte en forudsætning for at stille den rigtige diagnose og bestemme den rette behandling.

En MR-scanning foregår med radiobølger og magnetfelter. Magnetfeltets styrke måles i Tesla, og jo stærkere magnetfelt, des bedre billedkvalitet. Scanningen er fuldstændig uskadelig for kroppen og uden bivirkninger.

Når du skal have foretaget en MR-scanning, bliver du modtaget ved scanneren af en af vores radiografer, som forklarer dig om undersøgelsen og hjælper dig til rette under hele forløbet. Du skal ligge godt og afslappet, da det er vigtigt, at du ikke bevæger dig under undersøgelsens enkelte scannings-sekvenser, som hver især varer fra fem til syv minutter.


DEXA-scanning

En DEXA-scanning er en røntgenundersøgelse, der primært bruges til at vurdere knogletætheden og dermed risikoen for knogleskørhed (osteoporose).
 
En DEXA-scanning kan også anvendes til at bestemme din fedtprocent. Ønsker du at få foretaget en fedt-scanning, skal du have en henvisning fra en læge.

DEXA-scanninger udføres på vores hospital i Hellerup.


Røntgen

Radiologiske undersøgelser er et vigtigt redskab til at stille diagnoser. Der er forskellige former for røntgenundersøgelser og andre billeddiagnostiske undersøgelser. Her kan du læse om de forskellige undersøgelsesmetoder, og om der er risiko forbundet med at få foretaget en røntgenundersøgelse.

Alle former for medicinsk billeddannelse er til gavn for dig som patient, hvis de bliver brugt på den rigtige måde. Din læge og radiologisk afdeling vil sørge for, at røntgenstråler anvendt til undersøgelse er med til at sikre, at du får stillet en diagnose og dermed får den rigtige behandling.

Fordelen ved at bruge røntgenstråler overstiger den lille risiko, der måtte være ved at blive udsat for røntgenstråler.

Det er vigtigt, at du føler dig tryg ved at få foretaget en røntgenundersøgelse eller anden form for billeddiagnostisk undersøgelse. Derfor skal du have drøftet årsagen til at få udført en undersøgelse med den læge, der har henvist dig.


Ultralyd

Hvad er Ultralydskanning?

Med ultralyd (lydbølger) kan man danne detaljerede billeder af kroppens indre organer, blodkar, muskler, sener og led. Ultralyd fungerer efter samme principper som ekkolod i en båd, men sender i stedet lydbølger ind i kroppen og indfanger ekkoerne af lyden. Til frembringelse af disse lydbølger anvendes specielle transducere (lydhoveder). Ultralyd kan ikke gennemtrænge luft og knogler, og er derfor ikke anvendelig til diagnostik af knogle- og lungelidelser.

Hvad kan man se ved ultralydskanning?

Ultralyd er i stand til at diagnosticere sygdomme i bughulens organer samt betændelsestilstande og traumefølger i sener muskler og led. Ultralyd er også anvendelig til at påvise blodpropper og andre lidelser i blodkarrene. Ultralyd anvendes også til gynækologiske sygdomme og graviditet.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Du ligger på et leje, mens skanningen foregår.

Lægen udfører herefter skanningen ved at føre et lydhoved hen over hudoverfladen på det område, der skal skannes.

For at få god kontakt mellem hud og lydhoved, får du smurt ultralydcreme (gelé) på det område, du skal have undersøgt.

Der er intet ubehag forbundet med undersøgelsen.


Klinisk mammografi/triple-test

Hvad er klinisk mammografi/triple-test?

En klinisk mammografi/triple-test er en speciel form for billeddiagnostisk undersøgelse af brystet, som kan afsløre selv meget tidlige stadier af brystkræft i form af følelige eller ikke-følelige knuder i brystet. Undersøgelsen er det primære undersøgelsestilbud til kvinder over 30 år med en følelig forandring i brystet.

Du bør få foretaget en klinisk mammografi/triple-test, hvis du har:

  • en følelig knude i brystet
  • væskeudsivning fra brystvorten
  • hudforandringer og/eller indtrækning af brystvorten
  • forstørrede lymfeknuder i armhulen
  • ømhed og smerte i brystet
  • frygt for brystkræft

Hvordan foregår en klinisk mammografi/triple-test?

Undersøgelsen består af:

  • en klinisk undersøgelse, hvor lægen føler på bryst og i armhule (palpation)
  • mammografi (røntgenoptagelse af begge bryster). Radiografen tager sædvanligvis tre billeder af hvert bryst. Brystet klemmes fast mellem to plader i få sekunder, mens billedet tages. Det kan godt være lidt ubehageligt, specielt hvis brystet i forvejen er ømt.
  • ultralydsscanning af bryst og armhule. Ultralydsscanningen bruges dels til at se forandringer i brystet, dels til at påvise eventuelle forandringer i armhulens lymfeknuder. Scanningen er desuden et effektivt hjælpemiddel, hvis der skal tages en vævsprøve. Med en ultralydsvejledt biopsi kan speciallægen med stor sikkerhed ramme forandringer på selv få millimeter. Undersøgelsen er helt smertefri og ufarlig.
  • evt. vævsprøve (biopsi). Hvis der er påvist en forandring, tager radiologen en vævsprøve - enten en finnålsbiopsi, hvor man med en fin nål suger celler ud, eller en grovnålsbiopsi, hvor man med en lidt tykkere nål udtager en eller flere små 'vævspølser'. Det kan være lidt ubehageligt at få foretaget en vævsprøve.

En klinisk mammografi/triple-test tager ca. 30 minutter. Hvis der skal tages vævsprøve, kan det tage lidt længere tid. Du kan tage hjem umiddelbart efter undersøgelsen.

Klinisk mammografi/triple-test udføres på vores hospitaler i Aarhus og Lyngby.

TILBYDES HER:
 

HELLERUP
tlf. +45 3977 7070

 

LYNGBY
tlf. +45 3977 7070

 

ODENSE
tlf. +45 6548 7070

 

SKØRPING
tlf. +45 9839 2244

 

AARHUS
tlf. +45 8612 1186

 

MR AARHUS
tlf. +45 8612 1200

 

Mail:

billeddiagnostik@capiocfr.dk

E-mail bør kun anvendes til generelle forespørgsler. Når du kontakter os via e-mail, kan vi ikke garantere dit privatliv, og du kan ikke få lægehjælp, lave aftaler eller aflyse aftaler hos os via email. Angiv aldrig dit CPR-nummer eller dine symptomer, hvis du kontakter os via email, af hensyn til din sikkerhed.

For sundhedsfaglige:

Henvisning og kontrolskema til billeddiagnostik

Referral form and checklist for diagnostic imaging


LÆGER

Charlotte Strandberg

Speciallæge i radiologi


Charlotte Strandberg

Mohamad Aljailawi

Speciallæge i radiologi


Mohamad Aljailawi

Ada Grycell

Speciallæge i radiologi


Ada Grycell

Carsten Thomsen

Professor, overlæge, dr.med. Speciallæge i radiologi, Specialist i MR


Karl Erik Jensen

Overlæge, dr.med. Speciallæge i radiologi, Specialist i MR


Nis Nørgaard

Speciallæge i radiologi


Søren Yde

Speciallæge i radiologi


Søren Yde

Torben Bellstrøm

Speciallæge i radiologi, mammaradiolog


Capio CFR Aarhus
Capio CFR Lyngby

Christin Isaksen

Overlæge, speciallæge i diagnostisk radiologi, MD


Caprio CFR MR Aarhus

Christin Isaksen

Zoreh Rasti

Speciallæge i radiologi


Capio CFR Hellerup

Karen Skjødt

Mammaradiolog


Capio CFR Aarhus