ÅREKNUDER


Åreknuder er slyngede, forstørrede årer (vener) typisk på benene. Åreknuderne opstår, fordi klapperne i venerne er defekte, så blodet løber "baglæns". Dermed stiger blodtrykket i venerne, hvilket medfører udposninger eller "knuder".

Sygdommen kan give ubehag i form af tyngde, kløe, uro og træthed i benet, hævelser og i værste fald eksem og sår på skinnebenet.

Tendens til åreknuder er arveligt. Sygdommen er i sig selv ufarlig, men behandling kan komme på tale, når der er mange gener.

 

Behandlingen

Der findes tre behandlingsmetoder af åreknuder: Endovenøs behandling med radiobølger (RFA), operation og skumbehandling (skumskleroserende terapi).

Endovenøs behandling med radiobølger (RFA)

Behandling med radiobølger foregår i lokalbedøvelse. Via en arbejdskanal, som er ført ind i den syge åre, føres et kateter til lysken eller knæhasen, og derefter sprøjtes lokalbedøvelse ind omkring åren og kateteret med omkring 10 stik op ad benet. Herefter varmebehandles åren, så den ødelægges. Eventuelt lægges lidt lokalbedøvelse, hvis selve åreknuden skal fjernes. Disse fjernes gennem små snit, der ikke skal syes.

Skumbehandling (skumskleroserende terapi)

Skumbehandling foregår ligeledes i lokalbedøvelse. Hensigten er at sprøjte skum ind i og ødelægge den store overfladiske vene, som er årsagen til åreknuderne. Behandlingen foretages ultralydsvejledt. Indsprøjtningen er ikke smertefuld og vil almindeligvis ikke føles ubehagelig. I enkelte tilfælde kan der dog forekomme en kortvarig smerte.

Operation

Operation foregår i fuld bedøvelse. Lægen fjerner den syge åre gennem et snit i lysken/knæhasen og et mindre snit ved knæet/midt på underbenet. Snittene bliver syet sammen. Selve åreknuderne fjernes gennem små snit, der ikke skal syes.

Læs mere om de tre behandlingsformer i patientinformationerne til højre.

 

TILBYDES HER:
 

LYNGBY
tlf. +45 3977 7070

 

ODENSE
tlf. +45 6548 7070

 

LÆGER

Bjørn Koefoed

Overlæge, speciallæge i almen kirurgi

Capio CFR Odense


Bjørn Koefoed