HOFTEPROTESE

Årsagen til at man skal have indsat en hofteprotese er, at brusken er slidt ned, og der kan af og til også være slidt noget af knoglen.

Dette slid medfører smerter, og operationen, hvor der isættes en hofteprotese, har til sigte at fjerne smerterne eller at minimere disse.

Først når du har smerter hele tiden, eller at smerterne begrænser din gang, din førlighed eller din bevægelighed, bør en operation overvejes.

Det er også vigtigt, at du inden operation har forsøgt behandling med smertestillende medicin eller gigtmedicin, uden at dette har virket tilstrækkeligt.

Vore højtspecialiserede kirurger arbejder ansvarsfuldt og dedikeret for at hjælpe dig med at genskabe din førlighed og aktivitetsniveau gennem diagnostik, behandling og genoptræning af din hofteskade.


Hofteprotesen

En hofteprotese består af 3 dele:

  • en del som sættes i/på lårbenet
  • en del som sættes i hofteskålen
  • en del som sættes fast på lårbensprotesen

Protesedelene er fremstillet af kirurgisk stål samt Polyethylen (hård plast).
Protesedelene kiles fast i knoglen, og efter ca. 6 uger er knoglen vokset ind i protesen. Indimellem kan det være nødvendigt at cementere protesen til knoglen med knoglecement.


Forventninger til operationen

Resultat af operationen er individuelt; langt de fleste patienter opnår en betydelig reduktion af smerterne, og vi stiler imod, at du bliver fuldstændig smertefri, men kan ikke love det.

Den protese, vi anvender, forventes at holde i mindst 20 år for 85% vedkommende.
En protese kan blive slidt og gå løs, og kan så skiftes ved en ny operation.


Operationen

Selve operationen varer typisk 30-60 minutter. Tidsforskellen beror på, at det er forskelligt, hvor slidt hoften er, og hvor omfattende en procedure der skal udføres på hoften.

Der anvendes ikke længere dræn ved operationen, da der ikke er effekt heraf.

Når selve operationen er slut, bliver der anlagt en forbinding på hoften. For at opnå det bedst mulige resultat, er det vigtigt, at du mobiliserer så hurtigt og så meget som muligt i tiden efter operationen. Dette mindsker de risici, der er forbundet med operationen.

Du skal forvente at være indlagt 1-2 dage efter operationen. Når du opfylder udskrivelseskriterierne, vil du blive udskrevet (komme ind og ud af sengen selv, tage tøjet af og på, sætte dig i en stol og rejse dig igen, gå med krykkestokke, være passende smertedækket og evt. klare trappegang, såfremt du har trapper i hjemmet).

Under indlæggelse og i tiden efter at du er kommet hjem, vil du modtage vores smertepakke, som består af flere forskellige former for smertebehandling, som tilsammen giver den bedste smertelindring. Under din indlæggelse her, vil en fysioterapeut træne med dig, men det er vigtigt, at du også selv træner efter de anvisninger, som fysioterapeuten giver dig.

Når du er udskrevet, vil du blive tilbudt en ambulant kontrol hos operatøren efter 3 måneder, og du skal bestille tid hos din egen læge 2 uger efter operationen til fjernelse af de små klips, der bliver sat i huden. Du vil endvidere blive indkaldt til ambulant genoptræning i din kommune.

 

TILBYDES HER:
 

HELLERUP
tlf. +45 3977 7070

 

ODENSE
tlf. +45 6548 7070

 

SKØRPING
tlf. +45 9839 2244

 

AARHUS
tlf. +45 8612 1186

 

VIBORG
tlf. +45 8725 0899

 

LÆGER

Poul Torben Nielsen

Speciallæge Ortopædkirurgi


Capio CFR Skørping

Poul Torben Nielsen

Ole Jakobsen

Speciallæge i ortopædkirurgi


Capio CFR Odense
Capio CFR Hellerup

Ole Jakobsen

Niels Krarup Jensen

Speciallæge i ortopædkirurgi


Capio CFR Viborg
Capio CFR Aarhus

Mathias Bæk Rasmussen

Speciallæge i ortopædkirurgiCapio CFR Aarhus