FROSSEN SKULDER
- SKULDERKAPSELBETÆNDELSE

Frossen skulder er en noget misbrugt betegnelse over mange tilstande. Den ”ægte” frosne skulder er karakteriseret ved et langvarigt, smertefuldt og invaliderende forløb, men er som oftest selvhelbredende.

Sygdommen er en irritationsbetændelse (inflammation) i skulderens ledkapsel, der får denne ellers så stærke og smidige kapsel til at skrumpe, og derfor bliver skulderen stram.

 

Årsag til frossen skulder

Karakteristisk starter sygdommen med smerter oftest uden noget kendt traume, og ikke sjældent går der måneder, før man opdager, at bevægelsen i skulderen er hæmmet. Lidelsen kan dog også opstå efter traumer, og der er en overrepræsentation af patienter med diabetes blandt patienter med skulderkapselbetændelse.

 

Symptomer på frossen skulder

Specielt er evnen til at rotere i skulderleddet hæmmet på en måde, som ingen andre skulderlidelser frembyder. Bevægeindskrænkningen er i alle skulderens bevæge retninger og gælder både den passive og den aktive bevægelse.

Den stramme irriterede skulderkapsel er oftest meget følsom for pludselige uventede bevægelser, der kan udløse en voldsom, men oftest kortvarig, smertereaktion hos patienten.

Sygdommen beskrives med tre faser:

  • Fase et: Smertefase
  • Fase to: Den stramme (frosne) fase
  • Fase tre: Bevægelsen i skulderen kommer oftest gradvist igen

De tre faser af sygdommen rækker tidsmæssigt ind over hinanden og kan hver især vare halve og hele år. Der er beskrevet tilfælde af mere end tre års varighed.

 

Tidshorisont

Lidelsen er langvarig og temmelig invaliderende, specielt hvis man har arbejde med skulderbevægelser væk fra kroppen og over vandret. Ikke sjældent må man sygemeldes i længere perioder, afhængigt af job.

 

Behandling af frossen skulder

Behandlingen er i første omgang medicinsk med binyrebarkhormon-blokade. Blokade virker optimalt, hvis de lægges ind i selve skulderleddet. Behandlingen med blokade kan gentages efter en måned og løser i mange tilfælde problemet.

Lidelsen reagerer oftest ikke særligt godt på fysioterapeutisk behandling, da det oftest er smertefuldt for patienten, men gradvis udspænding af skulderens ledkapsel kan være en hjælp, når inflammationen aftager.

Lidelsen kan behandles kirurgisk med en kikkertoperation, hvor kapslen løsnes, og skulderen manipuleres i alle bevægeudslag. Indgrebet har størst virkning, hvis irritationsbetændelsen forinden er dæmpet medicinsk, og dermed hvis man er langt henne i den frosne fase.

 

Udredning og behandling i hele landet

Har du skulderproblemer, kan vores dygtige ortopædkirurger og fysioterapeuter hjælpe med undersøgelse, udredning og behandling. Du finder vores hospitaler over hele landet. Find dit nærmeste Capio CFR hospital her.

 

TILBYDES HER:
 

HELLERUP
tlf. +45 3977 7070

 

ODENSE
tlf. +45 6548 7070

 

SKØRPING
tlf. +45 9839 2244

 

AARHUS
tlf. +45 8612 1186

 

VIBORG
tlf. +45 8725 0899

 
PATIENTINFORMATION

LÆGER

Keld Hvitfeldt

Overlæge, speciallæge i ortopædisk kirurgi


Capio CFR Hellerup
Capio CFR Skørping

Keld Hvitfeldt

Siamak Bahari

Overlæge, speciallæge i ortopædkirurgi


Capio CFR Hellerup

Søren Deutch

Overlæge, ph.d., speciallæge i ortopædkirurgi, skulder- og albuekirurgiCapio CFR Aarhus

Srdjan Zivanovic

Speciallæge i ortopædkirurgi


Capio CFR Viborg

Steen Bo Kalms

Speciallæge Skulder- og albuekirurgi


Capio CFR Skørping
Capio CFR Viborg

Steen Bo Kalms

Henrik Kjær Bonderup

Speciallæge Skulder- og albuekirurgi


Capio CFR Skørping

Henrik Kjær Bonderup

Sinan Said

Overlæge Ortopædkirurgi


Capio CFR Skørping

Thomas Haller

Overlæge, Dr.med. speciallæge i ortopædisk kirurgi


Capio CFR Odense

Thomas Haller